Cesar Martinell

L’arquitecte modernista Cèsar Martinell i Brunet, constructor del Celler Cooperatiu Gandesa, va néixer el 24 de desembre de 1888 a Valls, al Camp de Tarragona.

Va cursar el batxillerat al col·legi dels escolapis a Valls i els estudis preparatius d’arquitectura els començà a Barcelona a l’any 1906 a l’escola d’arquitectura essent del director el Sr. Lluís Domènech i Montaner, professor, juntament amb Jujol i ho va complementar amb classes de dibuix a l’acadèmia d’en Francesc Galí, els darrers tres anys de carrera va ser ajudant de Joan Rubió i Bellver que juntament amb Jujol i Domènech van influir en la seva arquitectura; acabà, la carrera a l’any 1915 amb títol data 13/3/1916, essent el projecte de fi de carrera, un Ministeri d’instrucció Pública i Belles Arts a Barcelona.

Els darrers anys de la carrera va conèixer al Sr. Antoni Gaudi en una visita a la Sagrada Família organitzada per l’escola d’enginyers; va ser el primer contacte que hi va tenir i li va demanar si el podia anar a veure alguna altra vegada, Gaudí es mostrà molt amable amb ell i li va dir, que si. Cada vegada que l’anava a veure, ell s’apuntava en un quadern la conversa, les observacions de Gaudi i els seus criteris.

Construí una quarantena d’edificis industrials/agraris destinats a produccions oleícoles i vinícoles arreu de Catalunya, sobretot a les comarques meridionals del 1918 al 1925, en les quals emprà els pràctics i econòmics arcs equilibrats d’obra vista, seguint els consells del seu mestre Antoni Gaudí, tingué la col·laboració de Xavier Nogués en la decoració dels edificis amb qüestió de plafons ceràmics.

Entre 1932 i 1935 va ocupar el càrrec de degà-president del Col·legi d’arquitectes de Catalunya i Balears (i també el de vice-president del Consell Superior de Col·legis d’arquitectes d’Espanya). Com a representant d’aquesta institució va participar, el 1933, en el Primer Congrés Municipalista Català, organitzat per la Federació de Municipis Catalans.

Va morir a la ciutat de Barcelona, el dia 19 de novembre de 1973.

martinell

CÉSAR MARTINELL
L’Arquitecte modernista Cèsar Martinell i Brunet va néixer l’any que Barcelona celebrava l’Exposició Universal, en una família de tintorers, per part de pare, i de mestres d’obra per part de mare, fet que seria determinant en la seva vocació cap a l’arquitectura.