Cesar Martinell

L’arquitecte modernista Cèsar Martinell i Brunet, constructor del Celler Cooperatiu Gandesa, va néixer el 24 de desembre de 1888 a Valls, al Camp de Tarragona.

Va cursar el batxillerat al col·legi dels escolapis a Valls i els estudis preparatius d’arquitectura els començà a Barcelona a l’any 1906, ho va complementar amb classes de dibuix a l’acadèmia d’en Francesc Galí, els darrers anys de carrera va ser ajudant de Joan Rubió i Bellver que juntament amb Jujol i Domènech van influir en la seva arquitectura; acabà la carrera a l’any 1915 . Essent el projecte de fi de carrera, un Ministeri d’instrucció Pública i Belles Arts a Barcelona.

Els darrers anys de la carrera va conèixer al Sr. Antoni Gaudi en una visita a la Sagrada Família organitzada per l’escola d’enginyers.

Construí una quarantena d’edificis industrials/agraris destinats a produccions oleícoles i vinícoles arreu de Catalunya, sobretot a les comarques meridionals del 1918 al 1925, en les quals emprà els pràctics i econòmics arcs equilibrats d’obra vista, seguint els consells del seu mestre Antoni Gaudí, tingué la col·laboració de Xavier Nogués en la decoració dels edificis amb qüestió de plafons ceràmics.

Va morir a la ciutat de Barcelona, el dia 19 de novembre de 1973.

martinell

CÉSAR MARTINELL