Cesar Martinell

L’arquitecte modernista Cèsar Martinell i Brunet, constructor del Celler Cooperatiu Gandesa, va néixer el 24 de desembre de 1888 a Valls, al Camp de Tarragona.

Va cursar el batxillerat al Col·legi dels Escolapis a Valls, i posteriorment es va traslladar a Barcelona on a partir del 1906 va fer els  estudis preparatius d’arquitectura, que va complementar amb classes de dibuix a l’acadèmia d’en Francesc Galí.

Els darrers anys de carrera va ser ajudant de Joan Rubió i Bellver, que juntament amb Jujol i Domènech van influir en la seva arquitectura; acabà la carrera a l’any 1915, i el seu projecte de final de carrera fou sobre el Ministeri d’Instrucció Pública i Belles Arts a Barcelona. Durant es darrers anys de la seva formació com a arquitecte va conèixer l’Antoni Gaudi en una visita a la Sagrada Família organitzada per l’Escola d’Enginyers.

Martinell va construir una quarantena d’edificis industrials/agraris destinats a produccions oleícoles i vinícoles arreu de Catalunya, i en la seua majoria ho va fer a les comarques meridionals del país entre el 1918 i el 1925. En la seua majoria va emprar els pràctics i econòmics arcs equilibrats d’obra vista, seguint els consells del seu mestre Antoni Gaudí, i en alguns casos fins i tot va comptar amb la col·laboració de Xavier Nogués, que va crear plafons ceràmics que s’utilitzarien per la decoració dels edificis.

Va morir a la ciutat de Barcelona el dia 19 de novembre de 1973.

martinell

CÉSAR MARTINELL