El Centenari 1919-2019

Arrenca l’any del Centenari del Celler Coooperatiu Gandesa 

Logo_CoopGandesa-100Anys-sensefons

El 19 de febrer del 2019 ha fet cent anys que es va aprovar la construcció del Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa, un projecte de l’arquitecte Cèsar Martinell que va ser possible gràcies a l’esforç d’unes quantes famílies del poble que volien lluitar per un futur millor lligat a la pagesia i la viticultura local.

Aquests cent anys han permès escriure diversos capítols d’història i vida, en els quals hi ha hagut moments de tot. D’entrada, la construcció de l’edifici va lligar els cooperativistes durant molts anys al Banc de Valls, on s’hi havia demanat un crèdit; es recorden males collites per les afectacions de les gelades o pedregades i la falta de liquiditat per pagar les càrregues de raïm; o també les crisis greus que es van viure durant la Batalla de l’Ebre i la postguerra.

Més enllà de les dificultats, però, en tots aquests anys hi predomina una història de superació i lluita per mantenir viu l’esforç i el llegat de moltes generacions. Esta és la història d’un poble, d’una gent que tradicionalment s’ha dedicat a la terra i que ha fet propis conceptes com el treball col·lectiu i el valor.

En tot cas, són cent anys d’un edifici únic, d’una de les Catedrals del Vi de Catalunya projectades pel genial arquitecte Cèsar Martinell. Edifici declarat Bé d’Interès Nacional el 2002 i una de les Set Meravelles de Catalunya des de l’any 2007.

En motiu d’aquesta efemèride s’han previst diverses activitats commemoratives que s’han donat per inaugurades el 18 de febrer en un acte institucional que va presidir la Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, i que va comptar amb la participació d’autoritats, personalitats del sector del vi i persones estretament vinculades al Celler. L’acte va permetre també presentar l’exposició Cent anys de vi, històries de vida que s’ha elaborat per l’ocasió i que es podrà visitar al celler fins a finals d’any.

Galeria de fotos de l’acte inaugural

Previous Image
Next Image

info heading

info content“Cent anys de vi, històries de vida”

La mostra proposa un viatge des dels orígens de l’edifici fins a l’actualitat, recordant persones que n’han format part, moments històrics que n’han condicionat el funcionament com per exemple la Batalla de l’Ebre o la postguerra; i donant protagonisme al vi i l’oli, productes estrella del celler. Hi ha objectes de valor històric que s’han conservat fins a l’actualitat i que, en alguns casos, han estat cedits pels mateixos socis com ara una arrencadora de ceps de primers de segle, fotografies de la construcció de l’edifici o una embotelladora d’ampolles individuals de vermut que es va comprar als anys 40’ fent un gran sacrifici per poder sobreviure a la greu situació provocada pel pas de la guerra per Gandesa.

Les persones també tenen un paper destacat en aquest viatge, de fet s’està treballant en la producció d’un documental que relatarà la història del celler a partir de testimonis que han viscut i crescut prop del celler. En aquest sentit, també s’ha editat un vídeo de cinc minuts que s’ha presentat coincidint amb el tret de sortida del Centenari i que es pot veure seguint aquest enllaç.

Els actes d’un centenari no serien complets si no es bufessin les espelmes en una festa popular. Durant el 2019 s’organitzarà una jornada especial per a tots els socis i persones que han estat vinculades al celler, i també per la gent del poble i totes les persones que vulguin acompanyar la celebració. La festa està pensada per a famílies, perquè hi gaudeixin tan grans com petits, joves com grans. Serà la festa de tots i per a tots.


El vi, també protagonista del Centenari 

El vi forma part indiscutible d’aquesta història, com també l’oli, o les ametlles, productes que tradicionalment s’han cultivat i conreat al municipi. Les memòries de Joaquim Costa Salayet, un dels socis fundadors, recorda que el 1919 ja es va voler elaborar el vi de la primera collita tot i que el celler no estava acabat; i explica que malauradament el resultat d’aquell primer any no va ser massa bo i el vi d’alguns trulls es va fer agre. Aquella primera mala experiència no va aturar en cap cas l’afany productiu i el vi s’ha continuat elaborant interrompudament des de llavors fins els nostres dies.

Sigue com sigue, enguany, s’ha decidit embotellar uns vins commemoratius, els vins del Centenari. Són dos vins de la gamma Puresa, un de blanc, fet amb garnatxa blanca, i un de negre, amb carinyena, i, en tots dos casos, nascuts de les vinyes més velles dels nostres socis.

L’etiqueta d’ambdós vins és diferent a la dels Puresa que coneixem fins ara. El dissenyador Francesc Bové n’ha fet una etiqueta especial que conserva l’element clau de la marca -les finestres del Celler-, però amb un canvi petit estètic i amb protagonisme de les dates clau de la seva història: 1919-2019.

Fitxa tècnica dels vins:

  • PURESA GARNATXA BLANCA 2016. Aquest vi neix de vinyes velles dels socis de la Cooperativa i fa una criança en roure francès durant cinc mesos.
  • PURESA CARINYENA 2015. Neix de vinyes velles dels nostres socis. Criança en botes de roure francès durant vuit mesos.

De fet, aprofitant que el Celler Cooperatiu guarda antigues anyades al cementiri, s’organitzarà una jornada especial per destapar algunes d’aquestes ampolles i d’altres de més actuals per conèixe’n l’evolució i entendre els canvis que hi ha hagut en les elaboracions del celler en els darrers anys.


Els actes del Centenari es clouran amb la presentació d’un documental que permetrà visualitzar el relat complet d’un edifici, d’un poble i d’una gent que ha permès sumar anys al projecte i que mira amb il·lusió el futur pensant que les noves generacions puguin sumar i celebrar cent anys més.


Segueix l’actualitat del Celler a:

Vídeo promocional del Centenari al nostre canal de Vimeo.

Vídeo amb testimonis de la història del celler. 

Celler Cooperatiu Gandesa
Som ARQUITECTURA · Som VI · Som PERSONES

Claim Centenari Cooperativa