El Celler Cooperatiu de Gandesa dóna el tret de sortida a l’Any del Centenari

Aquest dilluns 18 de febrer s’ha donat el tret de sortida al Centenari del Celler Cooperatiu Gandesa amb una jornada especial dins el mateix edifici que va idear l’arquitecte Cèsar Martinell l’any 1919. L’acte ha estat presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i ha comptat amb la participació d’autoritats locals i territorials, personalitats del sector del vi i altres persones vinculades al celler. Durant la vetllada també s’ha inaugurat l’exposició “Cent anys de vi, històries de vida”, que es podrà visitar fins a finals del 2019.

Jordà ha posat èmfasi en el paper que juga el cooperativisme a l’economia del nostre país: “El cooperativisme no deslocalitza llocs de treball, sinó que en crea. I aquests acostumen a ser llocs de treball estables i fortament arrelats al territori”. La consellera també ha volgut homenatjar ‘totes les famílies que han fer bategar’ el Celler i ha subratllat especialment el paper de les dones.

L’exposició “Cent anys de vi, històries de vida” proposa un viatge a l’origen de l’edifici, recorda les persones que hi han passat, rememora moments històrics que n’han condicionat el seu funcionament -com per exemple la Batalla de l’Ebre i la postguerra- i explica com ha evolucionat la producció del vi. La mostra incorpora objectes de valor històric que, en alguns casos, han estat cedits pels mateixos socis. S’hi pot veure, per exemple, una arrencadora de ceps de principi del segle passat i una embotelladora d’ampolles de de vermut del anys quaranta. Tot plegat es complementa amb fotografies històriques de la construcció de l’edifici, bona part d’elles extretes del fons documental de la família Forcades.

L’enòleg del celler, Toni Coca, ha presentat els nous vins del Centenari: el Puresa Garnatxa Blanca 2016 i el Puresa Carinyena 2015, amb nova etiqueta del dissenyador Francesc Bové inspirada en la forma de les finestres modernistes del celler.

En aquesta celebració, les persones també tenen un paper destacat. Fa mesos que s’està treballant en la producció d’un documental que explicarà la història del celler a partir de testimonis que han viscut i crescut a prop de la cooperativa. A més, també s’ha editat un vídeo de cinc minuts que es projectarà, per primer cop, durant la inauguració del Centenari i que servirà de complement a les visites guiades pel celler.

Calendari d’accions previstes durant el 2019

L’acte inaugural donarà pas a altres activitats que se succeiran durant el 2019 per mantenir viu l’esperit de l’aniversari.

• El dia del soci
Dissabte 23 de febrer, a les 19h, s’ha programat una trobada amb els socis per celebrar el Centenari. Inclourà una visita a l’exposició ‘Cent anys de vi, històries de vida’. També se’ls lliurarà el vi del Centenari, aquell que, precisament, naix de les
seves vinyes, i que s’ha etiquetat especialment per l’ocasió.

• La festa popular
La Cooperativa vol celebrar el seu aniversari en un acte obert a tothom (data per tancar). Es convocarà els socis, a tots els gandesans, amics de la resta de la
comarca i a tothom qui es vulgui sumar a una jornada de caire popular.

• Jornada professional
El Celler Cooperatiu Gandesa ha elaborat vi des del 1919, fins i tot quan les obres del celler encara no estaven finalitzades. Per aquest motiu s’ha plantejat organitzar una jornada professional on es presentarà la gamma dels vins del celler. A més, s’obriran ampolles amb referències antigues, d’entre 20 i 40 anys, que s’han recuperat del ‘cementiri’ de la Cooperativa i que permetran conèixer com evolucionen els vins amb anys de criança i repòs en ampolla.

• Visites al celler i exposició “Cent anys de vi, històries de vida”
La Cooperativa mantindrà les habituals visites guiades per l’edifici i el tast de vins del celler que s’ofereix prèvia reserva de plaça. Durant aquest 2019, l’exposició “Cent anys de vi, històries de vida” s’incorporarà al recorregut. Aquesta exposició consta de nou apartats que relaten, de manera cronològica, els principals esdeveniments que han marcat la història del celler i fa especial èmfasi a objectes i material original de l’època que s’ha conservat o ha estat cedit pels mateixos socis o conciutadans de Gandesa.

• El documental del Centenari
El punt i final d’aquesta celebració tindrà format audiovisual. Des de fa uns mesos s’està treballant en la producció d’un documental que explicarà el pas dels anys de la Cooperativa: com ha evolucionat el procés de producció del vi, com es va construir, quines característiques arquitectòniques té; donarà visibilitat a records i vivències de persones que han estat vinculades al celler, i destaparà fets que fins ara han estat guardats en llibres d’actes i documents antics. El documental recuperarà el passat, parlarà del present i del futur, pensant en les noves generacions que puguin continuar el llegat d’aquests cent anys i escriure nous capítols per a les generacions venidores.