El Celler

El dia 19 de febrer de l’any 1919, Josep Ma. Serres, fundador i primer president de l’entitat, i Jaume Fontanet, membre de la junta, van encarregar la construcció del Celler Cooperatiu de Gandesa, aleshores anomenat Sindicato de Cooperación Agrícola de Gandesa, a l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble dels grans i també reconeguts arquitectes Josep Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí.

La secció del celler destinada a l’elaboració de vins fou acabada el mes de gener del 1920, i el molí de l’oli, al novembre del mateix any. El projecte original incloïa ceràmiques artístiques de Xavier Nogues, però la guerra civil, malauradament, les va destruir.

Aquest tipus de construcció va ser un assaig que, amb el temps, el propi arquitecte Martinell va valorar molt satisfactòriament: buscava -i certament ho va aconseguir-, l’equilibri perfecte entre la simplicitat i la bellesa, sabent copsar i plasmar aquella idea que un dia els socis de la cooperativa li van demanar. En aquest sentit, l’edifici sempre ha sabut conjugar perfectament l’arquitectura amb la funcionalitat que necessitaven els pagesos per a l’elaboració del vi.

L’edifici modernista basa la seva estructura en la volta catalana, un sistema tradicional de Catalunya que ofereix gran resistència i lleugeresa. La pròpia dimensió de la volta condicionava també el tipus de material que s’utilitzava: des de totxo massís, fins a maó foradat o rajola de garrot.

EL CELLER actiu fins els nostres dies

Conservant l’esperit d’aquells valents emprenedors dels inicis del projecte, que no dubtaren en apostar-ho tot per a posar en marxa aquest celler, va passant el temps i el projecte continua sumant anys. Sempre atents a la innovació i adaptant-se als nous temps, el Celler Cooperatiu Gandesa continua mirant cap al futur, vivint el present i conservant tot el millor del passat.

celler1920

celler_actual