La Cooperativa de Gandesa ofereix des d'aquesta setmana un producte nou: el bag-in-box amb Denominació d'Origen Terra Alta. Segons els responsables de la Cooperativa, és una nova aposta per la qualitat i la innovació en què treballen des de fa anys, a la qual se suma l'aposta per la sostenibilitat, molt present en el seu pla estratègic per als propers anys. En concret, la Cooperativa llança al mercat tres nous Bag-in-Box de 5 litres: un blanc jove, un negre jove i un negre criança. Es comercialitzarà sota el nom 1919, marca registrada que fa referència a l'any de creació de la Cooperativa. Al disseny de l'envàs es representa la silueta de la Cooperativa, obra de l'Estudi gandesà Tercer Primera.

El format Bag-in-Box (literalment, en anglès, “bossa en caixa”) és un format amb una forta popularitat a països com França, Itàlia o Alemanya i segons l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi ha experimentat un augment del 6 % en volum i del 7,2% en valor el primer semestre de 2021 respecte del mateix període de 2020.

Segons els responsables de la Cooperativa “és un format ideal per protegir el vi, perquè envasem al buit i això protegeix el vi del contacte de l'aire i la llum, i per això el conserva fins a 6-8 setmanes després d'obrir en comparació dels 2-3 dies d’una ampolla de vidre”. Això fa que sigui un format ideal per al consum del vi diari sense haver de renunciar a la qualitat de la denominació d'origen Terra Alta. “Pots servir-te una copa en qualsevol moment sense haver d'obrir una ampolla”, diuen des de la Cooperativa. A més, és un format apilable i transportable i hi cap bé a la nevera. El pes i el volum es redueixen entre un 40% i un 60% enfront del vidre i cada caixa conté l'equivalent de 6 ampolles i mig de 75 cl, unes 33 copes de vi de 150 cl.

A més, amb aquest format la Cooperativa fa una aposta per la sostenibilitat. El Bag-in-Box, és el format amb la millor petjada ecològic a la categoria d'envasat de vins. “Com és conegut –diuen els responsables de la Cooperativa– la petjada ecològica representa el volum de gasos d'efecte hivernacle. Conèixer aquesta dada (expressada en tones de CO2) dels envasos que fem servir, és important per prendre decisions. Nosaltres fem una aposta per aquest format i estem treballant per canviar tots els nostres envasos: volem que siguin tots 100% reciclats i reciclables en pocs anys. Lògicament, ho hem de fer de mica en mica, perquè s'associen a aquest canvi costos considerables, que se sumen als augments de preu que han patit totes les matèries primeres arran de la pandèmia. I això repercuteix en el preu final per al consumidor. Hem de fer-ho progressivament”.

Els tres Bag-in-Box es poden adquirir tant a la botiga física de la Cooperativa com a la botiga online coopgandesa.com. Els dos vins joves estan elaborats amb raïm de vinyes de mitjana edat, macerats i fermentats en tines d'acer inoxidable durant 20 dies. El negre criança s'ha elaborat amb raïm de vinyes velles especialment seleccionades i ha tingut una fermentació controlada en tines d'acer inoxidable durant aproximadament 20-25 dies a 25ºC, i posterior criança en bótes de roure francès i americà al voltant de 12 mesos.