
Un mes després de l’última entrada de raïm al celler, i després del període de fermentació inicial, ja és possible dir-ho: aquest any ha estat molt bo per a la Cooperativa de Gandesa. Tot i que el 2020 ha estat un any especialment dolent a tot l’Estat per l’aparició del fong míldiu, que ha fet perdre en algunes zones fins el 40% de la collita, la Cooperativa ha produït un 30% més de raïm que la temporada passada, fins a arribar a 1.560.000 quilos de raïm.
Si bé és veritat que s’han triplicat els tractaments habituals per l’aparició d’aquest fong, els vents secs propis de Gandesa, la garbinada i el cerç, han tingut un paper fonamental en la lluita contra el míldiu, ja que han assecat el raïm i les vinyes neutralitzant l’efecte d’aquest fong. A això se li suma l’excepcional quantitat de pluges de la primavera, després de la greu sequera que va patir la comarca el 2019, cosa que ha fet que augmentés la quantitat de raïm. Després dels tastos posteriors a les fermentacions alcohòliques s’ha pogut comprovar que la qualitat del producte és millor del que s’esperava tenint en compte que aquestes plagues solen afectar els gustos, els aromes o a la qualitat. En aquesta ocasió, no hi ha hagut cap afectació.
Els socis productors de raïm de la Cooperativa, uns 110, posseeixen unes 400 hectàrees de vinyes, la majoria de vinyes velles, de més de 25 anys. Hi ha un bon nombre de vinyes de 20 i 30 anys, i algunes de fins a 50 i 60 anys. Les vinyes velles, segell d’identitat de la Cooperativa, tenen una producció molt baixa i molt cuidada. Cal tenir en compte que el 90% de la producció de la Cooperativa es recull a mà i per això el raïm és selecciona a les finques, de manera que s’obté un producte de gran qualitat i amb una presentació òptima. El most extret té grau, és molt concentrat, i això dóna una gran complexitat als vins resultants. A més, la gran variabilitat de sòls i altures de les partides de terme de Gandesa, que es mouen entre els 300 i els 500 metres sobre el nivell de la mar, permeten un gran ventall de producte entre el qual escollir i seleccionar. La selecció comença moltes setmanes abans de la verema, ja que des del celler es realitza un control acurat de cada finca del soci. Cada tipus de vi i cada ús troben a la Cooperativa un cupatge perfecte.
A la verema de 2020 ha arribat a la Cooperativa un 55% de raïm blanc dels quals un 54% era garnatxa blanca, un 43% macabeu i el 3% restant, moscatell. També han entrat al celler uns 5000 quilos de macabeu de vinyes de més de 50 anys, raïm especialment seleccionat per a la producció de vi de la gamma alta, el Puresa. Un 45% del raïm que va entrar a la Cooperativa era negre, del qual un 50% era garnatxa negra, un 22% carinyena. També es van recollir uns 2.300 quilos de Morenillo, una varietat autòctona de la DO Terra Alta i uns 5.000 quilos de Carinyena de vinyes de més de 50 anys, per a la producció de vi Puresa Samsó, que com tots els de la família Puresa, és un vi monovarietal, amb dotze mesos de criança en botes de roure francès i repòs d’un mínim de dos anys en ampolla.