La Cooperativa de Gandesa ha guanyat un doble premi als Premis Vinari dels vermuts que s'han celebrat avui a Reus. En aquesta desena edició, la Cooperativa ha guanyat una Medalla d'Or a la Innovació amb el Vermut Pessigolla, creat el 2022 per la Cooperativa i ha guanyat també el Premi al Millor Vermut per a Còctels 2024. A la fotografia, el president de la Cooperativa, Pere Bové, en primera fila i tercer per l'esquerra, apareix amb el guardó. 

El Pessigolla és un vermut d'autora, de la multipremiada bartender Mariona Vilanova, conceptualitzat des del seu origen per fer combinats. “Funciona perfectament com a producte sol i quan es barreja amb altres productes, no perd ni el seu gust ni la seva essència”. El disseny de l'etiqueta ha estat creat per l'estudi barceloní Reskate. "Com amb el vermut Terralta, hem tornat a posar la dona en el centre de l'etiqueta, i també del producte. Les dones van ser clau per bastir la cooperativa, per mantenir-la durant la guerra i segueixen essent clau, per això hem volgut que consti que és un vermut d'autora, perquè l'ha fet una dona, en un sector, el del còctel, que està molt masculinitzat", explica Pau Quintano, product manager de la Cooperativa.

Sobre el producte, assegura que “hem volgut trencar el concepte tradicional de vermut. És fruit del cupatge d’un vermut blanc i un vermut negre, amb més de trenta essències de tot el món. Si el Terralta és un vermut de la terra, el Pessigolla és un vermut que ens ha d’obrir les portes al món, per això, en nas, té elements que entren bé en el panorama internacional: notes fresques, cítriques i botàniques, amb pinzellades de yuzu japonés o de marialluïsa.” “Té un color ambre roig brillant, i en boca té entrada sedosa i equilibrada amb tocs dolços i notes d’avellana torrada. Té un final rodó amb amarg subtil.”

“La base del vermut compta amb la garantia de qualitat del producte de la cooperativa i dels seus enòlegs Toni Coca i Marta Garriga. Si a la base li afegim el toc d'una professional de primer ordre del món del còctel, com és la Mariona, val a dir que ens trobem davant d'un producte molt especial, que a més té dues versions, una d’elles amb dos mesos de barrica més, amb roure francès i americà. Hem fet una tirada molt limitada i sempre serà un producte de venda gourmet.”

Per la seva banda, en Pere Bové, soci i president de la cooperativa, apunta que "la cooperativa sempre ha apostat per la qualitat i per la innovació. Aquest producte n'és un bon exemple: l'han elaborat grans professionals, amb una bona matèria prima, com és el raïm dels nostres socis, i amb una fórmula original que se surt de la nostra zona de confort per entrar en el món del còctel, i ho fem per adaptar la nostra oferta a nous consumidors. A més, es presenta en un format que aposta per l'art i disseny de primer nivell, com fa 90 anys."  I acaba dient: "aquest doble premi és el fruit d'aquesta bona feina".