El passat 13 de maig, un jurat compost per un centenar d'experts internacionals va seleccionar els millors vins elaborats amb el raïm garnatxa en els salons de l’Aéro Club de França (París, 16º) per a la dotzena edició dels Premis Internacionals Grenaches du Monde. Després de Nova York l'any passat, la capital francesa ha celebrat enguany la seva gran festa de la garnatxa. I en ella s'ha premiat el Puresa Garnatxa Blanca de la Cooperativa de Gandesa amb una doble medalla d'or. El Puresa Garnatxa Blanca és un vi monovarietal,  amb criança, elaborat amb raïm de vinyes de més de 50 anys especialment seleccionades. La seva fermentació ha estat controlada en bóta de roure francès durant aproximadament 20 dies a 16-18 °C i posterior criança sobre lies al voltant de 5-6 mesos fent batonage.

Amb el pas dels anys, la garnatxa s'ha convertit en una varietat de moda que ha  conquistat a professionals i consumidors de tot el món. Aquesta escala a París constituirà una plataforma de luxe per a posar en relleu els excepcionals vins elaborats a partir d'aquesta emblemàtica varietat de raïm", explica Fabrice Rieu, president del concurs.

Amb 163.000 hectàrees de vinya, la garnatxa és la setena varietat de raïm més plantat del món. És la varietat emblemàtica dels països mediterranis, principalment Espanya i França, que junts sumen gairebé el 90% de la superfície mundial plantada. Espanya, França i Itàlia són els tres principals països productors, i representen la bandera d'Europa, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc.

Creat en 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR) de Perpinyà, Grenaches du Monde s'ha convertit en un concurs itinerant, amb la seva primera edició deslocalitzada a Aragó (Camp de Borja en 2016), després a Sardenya (2017) i Catalunya (Terra Alta, 2018). El Concurs va tornar a Perpinyà en 2019, i a l'any següent va partir de nou cap a Montpeller en col·laboració amb Vins de Pays d'Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa. En 2021, el Concurs es divideix en 4 tastos en 4 capitals de la garnatxa: Cebreros a Espanya, Châteauneuf du Pape i Perpinyà a França, i Ascoli Piceno a Itàlia. En 2022, el concurs arribarà a Navarra abans d'afrontar el repte de celebrar la seva primera edició fora d'Europa, a Nova York al juny de 2023. El jurat, compost per 80 professionals (tots nord-americans per primera vegada: distribuïdors, sommeliers, importadors, periodistes i influencers) ha avaluat més de 800 vins procedents de 4 països diferents (França, Espanya, Itàlia i els Estats Units) i ha concedit 286 medalles ("Double Gold", "Gold" i "Silver").