Les medalles de les categories joves dels Premis Vinari dels vins catalans ja tenen nom i cognoms, o més ben dit, ja s’han assignat a vins i cellers elaboradors de Catalunya. Aquest dimecres 21 de juny, el Celler de Rubí ha estat l’amfitrió d’un acte on s’han donat conèixer els productes vinícoles que més han convençut al jurat després d’un tast fet completament a cegues. El seu pas pel concurs els ha fet mereixedors de reconeixements en forma de medalla de plata, or o gran or.

El Somdinou Blanc Jove 2022 ha guanyat, en aquesta edició dels millors vins joves, una medalla de Plata. Aquest vi té diferents Vinaris de Plata i medalles del premi Grenaches du Monde. Es tracta d'un vi cupatge de garnatxa blanca i macabeu, fermentat en tines d’acer inoxidable durant aproximadament 20 dies a 16ºC. I té criança sobre lies durant aproximadament un mes.

El podi per territoris l’encapçala la Denominació d’Origen Terra Alta, que ha aconseguit vint-i-una medalles, i la segueixen en segona posició la DO Cava (18), DO Empordà (17) i DO Penedès, amb 15. La resta de regions vitivinícoles de Catalunya també s’enduen reconeixements pels seus vins, que van de les cinc medalles per al Montsant i DOQ Priorat, a la medalla d’Alella. Tot això, passant per Pla de Bages, amb tres, i Catalunya, Conca de Barberà, Costers de Segre i Tarragona, amb dues medalles per a cadascuna.

Com sempre, la gran festa del vi català s’espera per al primer divendres d’octubre, el dia 6, i veurà el lliurament de tots els guardons, les tradicionals ‘V’ fetes amb suro, corresponents als millors productes de les dotze categories. A més a més, coneixerem quin el millor vi i millor escumós de 2023.

Els Premis Vinari, organitzats pel digital Vadevi, van néixer l’any 2013 amb l’objectiu de prestigiar i donar valor als vins catalans de qualitat. Aquest 2023, celebren onze edicions amb la voluntat intacta de continuar fent d’altaveu de l’excel·lent producció vitivinícola de Catalunya.

Els Vinari són possibles gràcies a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, l’Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya; NISSAN, AGBAR, Euroselecció Riedel, Wine Palace, Gràfiques Varias, Nieves Energia, Petrolis Independents, Turisme de Barcelona i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. També compten amb la col·laboració de l’INCAVI, de totes les DO de Catalunya, de l’Associació Catalana de Sommeliers i l’Associació Catalana d’Enòlegs; les empreses Suberis Legatus, Bonpreu i Esclat, Establiments Domingo, Boteria Torner i Pulltex.