Ja tenim resultats del premi Grenaches du Monde 2021 i la Cooperativa de Gandesa ha obtingut dues medalles d'or: una pel Puresa Ranci i una altra per la Mistela Blanca Somdinou. No és la primera vegada que aquests dos vins obtenen reconeixements nacionals o internacionals, de fet, en tenen una bona pila. 

Els experimentats tastadors van poder descobrir la diversitat que ofereix la varietat de raïm i avaluar la qualitat dels vins inscrits al concurs aquest any. Totes les professions estaven representades: periodistes, sommeliers, compradors, distribuïdors i enòlegs. Els més de 300 vins premiats il·lustren la qualitat dels vins presentats i componen una paleta de territoris que convida a viatjar a aquests terroirs que comparteixen la garnatxa. Grenaches du Monde és un concurs anual obert a tots els vins procedents de garnatxa majoritària, sense restricció de color, origen o nacionalitat. Aquest esdeveniment itinerant té una clara vocació internacional, i l'ambició de fer descobrir les singularitats i la diversitat inherent a la varietat de raïm.

Amb 192.455 hectàrees de vinyes, la garnatxa ocupa el setè lloc entre les varietats de raïm més plantades del món. Emblemàtica dels països mediterranis, ocupa el tercer lloc a Europa amb 178.628 hectàrees, és a dir, el 93% de la superfície mundial. França, Espanya i Itàlia són els tres principals països productors, però la garnatxa és molt popular a tot el món: Àfrica del Nord i del Sud, Austràlia, Amèrica del Nord i del Sud, Croàcia, Grècia, Líban, etc. La primera etapa va tenir lloc a la jove DOP Cebreros el 10 de maig de 2021, aquesta denominació d'origen es troba al cor de la Península Ibèrica, a un centenar de quilòmetres de Madrid a la província d'Àvila: és un territori format per les muntanyes de la Serra de Gredos i per velles vinyes de Garnatxa Negra i Albillo Real. Châteauneuf-du-Pape va ser la següent etapa, el 14 de maig de 2021. Des de 1936, aquesta denominació produeix vins blancs i negres de gran renom. Potència, concentració, però també finor en un entorn privilegiat, on el sol i el vent juguen un paper fonamental en l'expressió qualitativa de la garnatxa. A continuació, la competició es va traslladar a Perpinyà el 17 de maig de 2021. Entre mar i muntanya, el Rosselló és un territori amb un paisatge molt variat, amb un clima assolellat i càlid, favorable per al cultiu de la vinya. Autèntic amfiteatre obert a l'est sobre la mar Mediterrània, voreja tres massissos: els Corbières al nord, els Pirineus amb la muntanya Canigó a l'oest i els Alberes al sud. El Rosselló és un territori ric en diversitat, com ho reflecteixen les seves 14 AOP i els seus 2 IGP. Es va finalitzar la marató l'1 de juny de 2021 a Ascoli Piceno, capital de les Marques italianes. El Piceno és un territori que amaga moltes sorpreses, començant per la seva configuració geogràfica, que es caracteritza per la presència de turons, zones muntanyoses i una petita plana banyada pel mar Adriàtic.

Creat el 2013 pel Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR) de Perpinyà, el concurs Grenaches du Monde va viatjar per primera vegada el 2016 amb la seva primera edició traslladada a Aragó (Camp de Borja), després a Sardenya (2017) i a Catalunya (Terra Alta, 2018). El Concurs torna a Perpinyà el 2019, i a l'any següent torna a viatjar a Montpeller en col·laboració amb els Vins de Pays d'Oc, primer productor mundial de vins rosats de garnatxa. La propera edició del concurs tindrà lloc a la primavera de 2022, a Nova York (Estats Units) gràcies a la col·laboració entre la Unió Europea, el Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon i l'associació Garnatxa Orígen: "Després de visitar diverses terres de cultiu de garnatxa, ha arribat el moment de prendre posició en el major mercat de consum de el món ", conclou Fabrice Rieu, president de el Concurs.